Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

  /  Асоцијације   /  СОЕФ - Активности   /  Представљени студентски радови о кризама 2008. и 2020. године

Представљени студентски радови о кризама 2008. и 2020. године

На Економском факултету на Палама данас је представљено седам студентских радова у оквиру научне конференције „Јахорински пословни форум 2022“, чије су теме фокусиране на економске лекције из криза 2008. и 2020. године са нагласком на искуства и препоруке за предузетничке нације.

Секретар Организационог и научног одбора Предраг Млинаревић рекао је Срни да је данас одржана студентска сесија чија се тематика радова односи на развој макро економонских поља, иновативност малих и средњих предузећа, до специфичних сегмената у домену пословног управљања, тема из маркетинга и менаџмента.

Према његовим ријечима, са Факултета су створили простор да студенти другог циклус студија, који имају и формализовану обавезу прије него што приступе одбрани мастер рада, треба да имају један објављен рад са рецензијама који је излаган на конференцијама.

„Захваљујући студентској сесији и раду са рецензентима омогућили смо да она буде својеврсна припрема за писање завршних мастер радова, а наши студенти су трагом тога морали да испоштују методолошке стандарде. Њихови радови су рецензирани и тражено је да између осталог имају и истраживачки дио у њему, тако да је тај помак, односно квалитет управо у томе“, објаснио је Млинаревић.

Он је истакао да захваљујући писању тог рада, студенти унапређују своја методолошка знања што доприноси подизању квалитета самих завршних мастер радова.

Млинаревић је најавио да ће сутра бити одржана и научна конференција у онлајн формату на којој је пристигло 49 радова, од 86 аутора из десет земаља. Заступљени су аутори из БиХ, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Хрватске, Словеније, Мађарске, Турске, Велике Британије и Новог Зеланда.

Он је додао да ће се на конференцији расправљати о различитим сферама из домена монетарне, фискалних политика у контексту подстицања раста, те како стране и директне инвестиције могу допринијети запошљавању и расту зарада.

Млинаревић је поручио да се радови баве и питањима пољопривредне конкурентности, енергетске кризе, глобалног феномена инфлације, те одређеним препорукама за економске политике које би требале довести до побољшања животног стандарда.

И Млинаревић ће сутра на пленарној сесији представити свој рад о питањима приближавања стандарду ЕУ коју у економији називају конвергенцијом.

Суорганизатори овог научног скупа су Економски факултет Подгорица Универзитета Црне Горе, Економски факултет Универзитета Свети Ћирило и Методије у Скопљу и Економски факултет Суботица Универзитета у Новом Саду.

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске ову научну конференцију сврстало је у прву категорију са освојених 16 бодова од максималних 21.

Извор: СРНА