Image Alt

Пале као универзитетски, туристички и културни центар

  /  Пале као универзитетски, туристички и културни центар

Општина Пале

Данас су Пале универзитетски, туристички и културни центар Републике Српске. Општина Пале заузима површину од 492 км². Налази се у котлини између Романије и Јахорине.  Подручје општине Пале је изразито планинског карактера, са надморском висином од 624 до 1916 м. Најнижа тачка је на 624 м надморске висине, на западној страни општине, гдје се спајају паљанска и мокрањска Миљацка. Средишњи дио општине Пале заузима паљанска котлина, смјештена између планинских масива: Јахорине са југа, Госине са истока, Романије са сјевероистока, Озрена са сјевера и сјеверозапада и Требевића са запада. Сједиште општине је у граду Пале. Пале су смјештене у самој котлини, која са прибрежјем заузима површину од око 8,5 км². Смјештене су на надморској висини од 820 м.

Пале су према географско-природним особинама одавно познате као климатско љечилиште и излетиште. Љепота околине, чист ваздух и близина скијашких терена на Јахорини представљају природну диспозицију и реалну основу за развој туризма.Носиоци развоја на подручју Паљанске општине су индустрија, шумарство, угоститељско-туристичке дјелатности и трговина. Због географских и климатских карактеристика подручја, дјелатност пољопривреде је слабије развијена. По завршетку ратних дејстава, почео је развој и у области грађевинарства, а нарочито у области мале привреде. Индустријски развој на Паљанској општини углавном је оријентисан на металну, дрвну и текстилну индустрију.

Подручје општине Пале својим природним условима погодује развоју угоститељско-туристичке привреде. Врло је привлачан за туристе Олимпијски центар Јахорина, са прекрасним теренима за скијање, гдје зимска сезона траје пет мјесеци. Смучарима и другим туристима стоји на располагању више од 20 км добро уређених стаза за алпско смучање повезаних са седам жичара и шест ски-лифтова, савремена ски-школа и ски-сервис.

Осим погодности за зимски туризам, општина Пале располаже и изврсним условима за ловни туризам, са изванредним ловиштима повезаним магистралним, регионалним и шумским путевима, као и ловачким домовима.Од природних знаменитости, најзначајнија је пећина Орловача, која је уређена за туристичке посјете.

На Палама се налази већи број културних институција и редовно се одржавају културне манифестације као што су: Ликовна колонија Пале, Арт симпозијум “Јахорина“, Фестивал еколошког и туристичког филма “Јахоринафест”, Дјечији фестивал „Дјеца пјевају хитове“, Дани Душка Трифуновића у Палама, Балкански фестивал фруле у Палама, Ревија српског документарног филма. У Палама се налази православна црква Успења Пресвете Богородице основана почетком 20. вијека. На Палама дјелују и четири факултета у саставу Универзитета у Источном Сарајеву: Економски, Филозофски, Правни и Факултет за физичку културу.

Развој спорта у општини Пале је почео тридесетих година 20. вијека, када се Паљани почињу озбиљније бавити спортским активностима. У почетку су то били скијање и фудбал, да би данас имали 25 регистрованих спортских клубова. Пале су сједиште фудбалског клуба Романија.

ОЦ Јахорина

Јахорина је смјештена у срцу Балкана, на споју хладне континенталне и топле медитеранске климе, са највишим врхом Огорјелица  1916м надморске висине, због чега је веома здраво и пријатно проводити зимске дане на овој планини. Удаљена је од Пала 10 минута вожње аутомобилом. Јахорина се може похвалити најсавременијим системом за осњежавање којим је повезано цијело скијалиште, односно 45км алпских и 10км нордијских стаза. У сваком тренутку, перфектно уређене стазе су повезане најмодернијим жичарама за превоз скијаша и бордера, које су укупног капацитета око 17000 скијаша на сат. Скијаши на Јахорини могу изабрати скијање на лаким стазама, стазама средње тежине као и на тешким стазама које су прилагођене искуснијим И спретнијим скијашима. 45 км стаза покривено је са једном кабинском гондолом, три шестосједне жичаре, једном двосједном и са три ски лифта. Најмлађим скијашима на овој планини је посвећено највише пажње, за њих су припремљена два ски вртића са покретном траком, тјубинг стазом и многобројним забавним садржајима. Ски вртићи су најадекватнији за малишане и почетнике јер ту могу направити своје прве скијашке кораке и бескрајно се забавити на снијегу.  За авантуристе и љубитеље адреналина доступна је и стаза за ноћно скијање на којој је изграђено ново освјетљене које омогућава уживање на скијама и након заласка сунца. Ноћно скијање је најбољи начин да се заврши дан на планини. Јахорински скијаши и бордери имају ту прилику да осјете чари јахорине ноћу и дословно проведу дан на скијама.

Ноћно скијање није једина активност која испуњава вријеме гостију у вечерњим сатима. Овај ски центар је познат по доброј забави, великим концертима највећих музичких звијезда региона, музичким фестивалима и представама. Добар провод и домаћински приступ гостима, одлична гастро и wеллнесс понуда је карактеристична за Јахорину, омогућава посјетиоцима да се са планине врате пуни утисака и готово увијек, очарани свим што Јахорина нуди, са радошћу и нестрпљењем понављају своју посјету.

Јахорина је ски центар који је у посљедње три године доживио свој процват. Велики инвестициони пројекти који подразумијевају изградњу најмодернијег система осњежавања, уређења ски стаза, нових лифтова и кабинске гондоле, освјетљења, измјену визуелног идентитета пласирали су је у сами врх свјетских скијашких дестинација. Упркос великим улагањима и инфраструктурним пројектима ова планина највећи значај придаје својим гостима, политика најбољег односа цијене и квалитета је задржана и чини основу пословања Олимпијског центра Јахорина.

Јахорина није само модерни ски центар, то је планина са богатом традицијом, 1984. у Сарајеву су одржане зимске Олимпијске игре док је Јахорина била домаћин такмичења у алпском скијању за жене и то у дисциплинама спуст, слалом и велеслалом. Стазе на којима је одржано олимпијско такмичење су обновљене и сада дочекују све заљубљенике у ову планину. Олимпијски центар Јахорина је тренутно један од најмодернијих ски центара на Балкану али је задржао свој олимпијски дух и традиционалну ноту па вас по самом доласку на планину дочекују олимпијски кругови који подсјећају на период олимпијаде и историјски важну 1984. годину.

Близина главног града Босне и Херцеговине, Сарајева, и међународног аеродрома који је смјештен на само 28 км од ски центра Јахорина чине ову планину посебно атрактивну за туристе чак и из најудаљенијих дијелова Европе и свијета. Нетакнута природа и планински призори не остављају никога равнодушним док са друге стране перфектне ски стазе и модерне жичаре испуњавају очекивања чак и најзахтјевнијих гостију.

Уколико сте у потрази за оазом среће, мира и љубави у току љета можете уживати на олимпијској Јахорини. На крају зимске сезоне када се снијег топи и са првим данима прољећа, природа почиње да се буди, а планина постаје све угоднија за стални боравак. Јахорина обилује нетакнутом природом, црногоричном шумом, планинским изворима, дивљим коњима, планинским стазама, бројним биљем и бобичастим воћем.  У вријеме екстремних врућина многи гости налазе тренутке разоноде у активностима које Јахорина пружа:  шетње означеним планинским стазама, бициклизам, брдски бициклизам, панорамско разгледање планинских врхова, вожња квадовима, вожња једним од најдужих боб стаза у Европи,  дјечије атракције а нарочито је популарна код спортиста за висинске припреме. Јахорина својом богатом понудом посјетиоцима несебично нуди разоноду и одмор за сва чула 365 дана у години.

Ски центар Равна Паланина

Ски центар “Равна планина” налази се у насељу Горње Пале, на 20 километара од Сарајева и на два километра од центра Пала. Од сезоне 2014/15 ово скијалиште отворено је за све посјетиоце и љубитеље зимских радости.

Равна планина је од раније поната као излетиште у близини Сарајева и као један од чешћих избора Сарајлија кад су у питању викенд или једнодневни излети. Због непосредне близине олимпијске планине Јахорине, Равна планина као излетиште, отварањем ски центра још више добија на атрактивности и својим љепотама привлачи многобројне туристе.

Ски центар “Равна планина” у својој понуди има 12,5 км ски стаза уређених по највећим стандардима, а главна стаза дужине 1400 м, која је прошла хомологацију и задовољава све свјетске стандарде користи се и за одржавање ФИС  трка које су ове године одржане по други пут на Равној планини.

Eкономски факултет Пале