Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

  /  Вијести   /  Obilježen Dan i krsna slava UIS-a

Obilježen Dan i krsna slava UIS-a

Svetom liturgijom i obredom lomljenja slavskog kolača juče je u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama proslavljena krsna slava Univerziteta u Istočnom Sarajevu – Sveti Ćirilo i Metodije, a u velikom amfiteatru ETF-a, održana je Svečana akademija povodom Dana Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić, u pozdravnoj riječi je rekao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu postao jedan od vodećih univerziteta u BiH i regionu i prvi akreditovani javni univerzitet u BiH.

„Univerzitet u Istočnom Sarajevu, bez obzira na okolnosti u kojima radi i razvija se, izrastao je u savremeni integrisani univerzitet, spreman da bude oslonac društvu u prihvatanju izazova današnjeg vremena“, rekao je Grujić.

Prema njegovim riječima, na Univerzitetu je izgradjena infrastruktura za razvoj nauke, unaprijedjen je nastavni rad što omogućava studentima da imaju sve ono što imaju njihove kolege širom svijeta.

„Na 17 fakulteta sa 52 studijska programa prvog, 44 drugog i tri trećeg ciklusa studira 15.000 studenata. Ministarstvu prosvjete i kulture upućen je zahtjev za licenciranje više studijskih programa prvog, drugog i trećeg ciklusa. Do sada je promovisano 315 doktora nauka, 750 magistara nauka i 195 mastera dok je diplomiralo više od 14.000 studenata“, naveo je Grujić.

Naglašavajući da Univerzitet u Istočnom Sarajevu posebnu pažnju poklanja razvoju svog vlastitog nastavnog kadra, on je saopštio da je prošle godine izabrano 11 redovnih profesora, 16 vanrednih profesora, 28 docenata, 44 viših asistenata i 19 asistenata.

„Univerzitet intenzivno radi na jačanju stručnosti i kompetencija kao kvaliteta rada kako bi bila unaprijedjena i poboljšana saradnja sa Evropskom komisijom i drugim evropskim institucijama koje finansiraju naučnoistraživački rad i medjunarodnu saradnju što je rezultiralo da je Univerzitet realizovao niz projekata finansiranih na entitetskom, medjunarodnom i nivou BiH“, istakao je Grujić i pohvalio ulogu Vlade Republike Srpske koja je izdvojila značajna sredstva koja se ulažu u izgradnju objekata za nastavu i rješavanje problema studentskog standarda.

„Radujemo se svakom uspjehu vašeg Univerziteta, svakog vašeg fakulteta, svakog vašeg profesora i svakog vašeg studenta, kao da je naš sopstveni“ rekao je rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić i predsjednik Rektorske konferencije Republike Srpske i ocijenio da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu od posebne važnosti za Republiku Srpsku i da je to činjenica koju moraju svi da prihvate.

On je napomenuo da je u toku izrada strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske, u okviru koje je i strategija razvoja visokog obrazovanja.

„Vjerujem da će u toj strategiji Univerzitet u Istočnom Sarajevu imati posebno mjesto“, rekao je Stanić.

Čestitajući na uspjesima koje je Univerzitet u Istočnom Sarajevu postizao, Stanić je poželio da ova visokoškolska ustanova u godinama koje su pred njom bilježi još značajnije rezultate u svom radu, odnosno da zaista dokazuje da je ključni faktor razvoja Republike Srpske i BiH.

„Svi koji se školuju na našim univerzitetima treba da ostanu ovdje i budu faktori razvoja naše zajednice“, poručio je Stanić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da Univerzitet u Istočnom Sarajevu, koji je od posebnog interesa i važnosti, treba da bude briga svih u Republici Srpskoj.

„Grad Istočno Sarajeve će i u narednim godinama, u skladu sa svojim mogućnostima, činiti sve da doprinese daljem razvoju Univerziteta“, istakao je Samardžija.

Rektor Univerziteta „Andrej Seguna“ iz Konstance Andrej Parpari i prorektor Univerziteta „Galaci“ Anka Gata uručili su Grujiću počasne diplome ovih univerziteta za izuzetno dobru medjusobnu saradnju.

Plakete i zahvalnice, između ostalih,  uručene su nastavnicima sa Ekonomskog fakulteta Pale. Plaketa Univerziteta dodijeljena je prof. dr Ljubiši Vladušiću i prof. dr Aleksandru Stojanoviću, a zahvalnicu je dobio doc. dr Marko Djogo.

Kao i svake godine, dodijeljena su priznanja studentima koji imaju najbolji prosjek na završnoj godini studija. Najbolji studenti dobili su i novčanu nagradu u iznosu od 100 KM. Priznanje je dobila Milica Bojat student Ekonomskog fakulteta Pale sa prosječnom ocjenom 9, 79.

Akademiji su prisutvovali ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović, ambasadori Srbije Stanimir Vukićević i Rumunije u BiH Filip Teodoresku, predstavnici univerziteta u Banjaluci, Mostaru i Rumuniji, akademske zajednice i lokalnih vlasti.

Čestitke povodom Dana Univerziteta uputili su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Dan Univerziteta u Istočnom Sarajevu čestitali su i ministarstva uprave i lokalne samouprave, rada i boračko-invalidske zaštite, industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, univerziteti u Novom Sadu, Novom Pazaru i Prištini, sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Čestitke su uputili i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, prestolonasljednik Aleksandar i princeza Katarina Karadjordjević i druge ugledne ličnosti.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, povodom obilježavanja Dana i krsne slave Univerziteta – Svetog Ćirila i Metodija, održana je promocija 39 doktora nauka koji su doktorske studije okončali po „starom“ nastavnom planu i programu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Radoslav Grujić rekao je da jedan broj doktoranata radi u odredjenim preduzećima i institucijama gdje ostvaruju dalje napredovanje u struci, dok su ostali zaposleni na Univerzitetu.

„Univerzitet na ovaj način podmladjuje sopstvene kadrove i nekoliko kolega koji su doktorirali tokom 2014/15. godine su već birani u zvanje docenta i učestvuju u realizaciji nastave na našem Univerzitetu“, rekao je Grujić.

On je dodao da je na Univerzitetu počeo proces pokretanja doktorskih studija po „bolonji“ koji će funkcionisati paralelno sa „starim“ sistemom sticanja zvanja doktora nauka u narednih pet godina.

Diploma doktora dekonomskih nauka uručena je dr Zorici Golić, koja je tu diplomu stekla na Ekonomskom fakultetu Pale.

Izvor: UIS