Image Alt

Најчешће постављена питања

  /  Најчешће постављена питања

Колики су трошкови школарине?

Према новом ЗоВО и Одлуком Владе РС студенти не плаћају школарину. Остали административни трошкови износе око 100 КМ.

Да ли Факултет сарађује са другим Универзитетима? Да ли студент Економског факултета који је завршио једну или неколико година на Факултету може да настави и заврши студије на неком страном универзитету у Европи, а да му се при томе признају претходно положени испити?

Постоји размена студената са другим факултетима из региона и Европе. Диплома Економског факултета се прихвата на свим европским Универзитетима, уз потребну нострификацију.

Када студенти бирају смјер?

Студенти се за један од понуђених смјерова одлучују на четвртој години студија (код смјера Дигитална трансформација – СП Економија на трећој години).

Да ли је могуће истовремено пријавити се на други државни факултет?

Да. Кандидати приликом уписа доносе оригинална документа а на други факултет (уколико је упис на ванредни студиј) прилажу овјерене фотокопије.

Да ли се поклапају пријемни испити на разним државним факултетима?

Пријемни испити на државним факултетитма се организују истог дана по одлуци Владе РС.

Колико испита студент укупно положи до краја четврте године студија?

Број испита по важећем плану и програму је 34.

Који нас предмети очекују на првој години студија?

  • На СП Економији то су: Основи економије / Математика за економисте / Социологија за економисте / Рачуноводство / Микроекономија / Статистика / Менаџмент / Основи информационих технологија /
  • НА СП ТиХ то су: Основе економије / Основе математике за економисте / Енглески језик 1 / Социологија у туризму / Економика туризма / Основе статитике и демографија /Турстичка географија / Енглески језик 2 /
  • Више информација о студијским програмима можете пронаћи овдје.

Коју диплому добија студент по завршетку четврте године Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву?

Студент добија диплому – дипломирани економиста (240 ЕСПБ)

Студент добија диплому – дипломирани економиста за туризам и хотелијерство (240 ЕСПБ)

По завршетку другог циклуса студија, студент добија диплому – мастер економије (60+240=300 ЕСПБ)

Како могу сазнати нешто више о пријемном испиту?

Постоји Информатор за припрему пријемног испита који је доступан на интернет страници факултета. Поред питања и задатака, садрже и наставни план, списак наставника и сарадника и друге значајне информације о Факултету. Пријемни испит се организује обично прве седмице јула мјесеца по одлуци Министарства. Мјесто полагања је Економски факултет, а испит траје 60 минута и састоји се од 25 пиитања. Приликом пријављивања, предају се следећа докумената: извод из матичне књиге рођених, свједочанства и доказ о уплати накнаде за испит. На пријемни испит студенти обавезно морају понијети личну карту или пасош.

Да ли Економски факултет Пале помаже својим студентима у покретању властитог бизниса?

Наш Факултет, у оквиру свог  Студентског предузетничког инкубатора, пружа подршку студентима да своју пословну идеју претворе у старт-уп предузеће. Одабрани студенти или студентски тимови, добијају радни простор у згради Факултета, као и менторску подршку наших професора и менаџера из праксе, у покретању свог бизниса.

Све остале информације можете добити на факултету или путем интернет / фацебоок странице.