Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

  /  Асоцијације   /  Студентски предузетнички инкубатор   /  Najbolja poslovna ideja „Proizvodnja malča“ Đorđa Gračanina

Najbolja poslovna ideja „Proizvodnja malča“ Đorđa Gračanina

Najbolja poslovna ideja u okviru novog ciklusa Akcelerator programa, koji je Razvojna agencija Republike Srpske organizovala u Istočnom Sarajevu, je „Proizvodnja malča“ Đorđa Gračanina koja je nagrađena sa 5.000 KM. Drugo mjesto i nagradu od 3.000 KM osvojila je Ivana Vukmanović sa idejom „Proizvodnja baby i dječije odjeće – „Liv“, treću nagradu od 2.000 KM osvojila je Danijela Čvoro za poslovnu ideju „Proizvodnja humusa kalifornijskih glista“, dok je četvrta nagrada u iznosu od 1.000 KM pripala Marku Radoviću za ideju „Seoski turizam“. Peto mjesto osvojio je Nemanja Klačar za ideju Vešeraj „Top Clean 1“, a nagrada podrazumijeva besplatne knjigovodstvene usluge koje će obezbijediti Ekonomski fakultet Pale.

Nagrade je, na juče održanom završnom događaju u Istočnom Sarajevu, uručio direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić istakavši da RARS ovaj program provodi drugu godinu zaredom u Istočnom Sarajevu u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Pale, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, Gradskom razvojnom agencijom Istočno Sarajevo, Gradom Istočno Sarajevo i opštinama u sastavu grada Istočno Sarajevo.

„Kroz ovaj projekat mi smo organizovali devet modula obuka za polaznike, koji su se prijavili u Istočnom Sarajevu. Oni su prošli sve obuke i do kraja je došlo 13 od ukupno prijavljenih 29 polaznika. U međuvremenu su imali i mentoring podršku za sve ono što im nije bilo jasno i nakon obuka kako da naprave što kvalitetniji poslovni plan i kako da ga realizuju–rekao je Đukić.

Prvonagrađeni Đorđe Gračanin rekao je da se opredijelio za proizvodnju malča jer vjeruje da ima tržište za svoj proizvod, a ni sirovina ne bi trebala biti problem.


„Malč je prirodni resurs koji se dobija preradom drveta, prvenstveno kore četinara, grana i otpada iz fabrika koje se bave drvnom industrijom. Ima višenamjensku funkciju, koristi se u poljoprivredi kao izolator za biljke jer formira optimalnu temperaturu tokom čitave godine, koristi se u pejzažnoj arhitekturi, njom se zastiru trim-staze i staze za šetnju jer se dobija zdrava i elastična podloga koja pozitivno utiče na zglobove, a mogu se ukrašavati gradski trgovi, parkovi, te kućni enterijeri, izlozi, štandovi“ – objasnio je Gračanin dodavši da na području Sarajevsko-romanijske regije ima zainteresovanih za njegov proizvod, prije svega Turistička organizacija „Jahorina“.

Šef kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ognjen Sladoje, koji je učestvovao u radu komisije za izbor najbolje ideje, rekao je da nije bilo lako izabrati najbolje među 13 odličnih ideja.


„Bilo je jako teško izabrati najbolje. Komisija je morala da se drži propisa, što podrazumijeva da je ideja inovativna, održiva, izvodljiva, da je biznis-plan dobro napisan, da je dobra prezentacija poslovne ideje, kao i opšti utisak koji je komisija mogla da stekne kroz dvomjesečno druženje sa učesnicima“ – izjavio je Sladoje.

RARS

Ekonomski fakultet Pale