Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

  /  Асоцијације   /  СОЕФ - Активности   /  Ekonomijada – tradicija duga pola vijeka

Ekonomijada – tradicija duga pola vijeka

Na osnovu postignutih rezultata na prethodnim Ekonomijadama, te zalaganja za očuvanje ugleda i tradicije ove manifestacije, studenti ekonomskih fakulteta iz šest zemalja bivše Jugoslavije ukazali su povjerenje studentima Ekonomskog fakulteta Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu da organizuju jubilarnu 50. Ekonomijadu. Marko Kubatlija, predsjednik Studentske organizacije EFIS-a, u intervjuu za sajt UIS-a, najavljuje da će ovogodišnja Ekonomijada biti održana u Budvi od 4. do 8. maja, a očekuje se rekordan broj učesnika.

Kubatlija pojašnjava da je Ekonomijada najveće okupljanje studenata Ekonomskih fakulteta iz zemlje i regiona bivše Jugoslavije, a ove godine učestvuju ekonomski fakulteti iz Beograda, Subotice – Novog Sada, Kosovske Mitrovice, Niša, Kragujevca, Podgorice, Skoplja, Istočnog Sarajeva – Pale, Brčkog, Banja Luke, Bijeljine, Mostara, Pule, Osijeka, Zagreba, Ljubljane, Kopra, Maribora, Slovačke, Češke. Svake godine preko 2.000 studenata okupi se na novim destinacijama kako bi se takmičili u sportu, znanju, debati, a prije svega u dobrom i kvalitetnom druženju i provodu.

Studentska organizacija Ekonomskog fakulteta organizator je ovogodišnje Ekonomijade. Recite nam koliko je organizacija jedne ovakve manifestacije značajna za promociju kako studentskog duha sa ovih prostora, tako i Ekonomskog fakulteta kao visokoobrazovne institucije?

Ovo je veliki projekat i svakako da je značajan za cijelu studentsku populaciju, takodje i sam fakultet, Univerzitet. Bitno je napomenuti da na Ekonomijadi učestvuje šest zemalja bivše Jugoslavije, da je ovo 50. jubilarna Ekonomijada, da učestvuje preko 2.000 studenata sa preko 25 fakulteta iz više od 20 gradova. Ovo sve govori o kakvoj se manifestaciji radi i velika je čast dobiti povjerenje i organizovati Ekonomijadu. Ovaj projekat ima za cilj da studenti razmjene iskustva i znanja, uspostave bolje i kvalitetnije odnose sa studentima ostalih fakulteta, a sve kroz sport, učenje i druženje. Naročit značaj ima i očuvanje tradicije i prijateljskih odnosa izmedju fakulteta u regionu, te usmjerenost ove manifestacije protiv nasilja i droge.

Vama je organizaciju povjerila Skupština Jugoslovenske asocijacije ekonomskih fakulteta – JASEF. Ko čini tu asocijaciju i koja je njena funkcija?

Studentska organizacija EFIS-a je član Jugoslovenske asocijacije studenata ekonomskih fakulteta (JASEF) kao krunske organizacije studenata ekonomije sa prostora Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske Bosne i Hercegovine, Slovenije. Asocijacija broji preko 50.000 članova. Članstvo smo započeli 1997. godine kao pridruženi član, a 10. marta 2000. godine dobili smo status punopravnog člana. Nažalost, jedina aktivnost Asocijacije jeste organizovanje Ekonomijade. Skupština JASEF-a svake godine se održava u drugom gradu i organizator je uvijek drugi fakultet. Mi smo bili domaćini prošle godine.

Kao članovi ove Asocijacije učestvovali smo na brojnim Ekonomijadama: Ulcinj 1997, Kopaonik 1998, Soko Banja 2000, Arandjelovac 2001, Budva 2002, Teslić 2003. kada je SSEF-IS bio jedan od organizatora, Bečići 2004, Jahorina 2005, Ohrid 2006, Tivat 2007, Čanj 2008, Čanj 2009, Jahorina 2010, Bugarska 2011, Kopaonik 2012, Ulcinj 2013…

Slogan ovogodišnje Ekonomijade je „Svi su tu kao nekada“. Zbog čega ste izabrali ovaj slogan?

Zato što smo poslije dužeg perioda uspjeli da okupimo sve fakultete na jednom mjestu, kako članice JASEF-a tako i nove fakultete učesnike. Prije nekog vremena, pojavile su se odredjene nesuglasice, pa je došlo do cijepanja i podjele učesnika Ekonomijade. Tome je ove godine došao kraj. To što smo ponovo svi tu kao nekada, kako i glasi naš slogan, je jedan od najvećih uspjeha u organizaciji ovogodišnje Ekonomijade. Ovo će biti najbronija Ekonomijada od njenog postanka i tradicije održavanje duge pola vijeka.

Manifestacije ove vrste poznate su po sportskim takmičenjima, svakodnevnim žurkama i nadmetanjima u znanju. Da li Vi, kao ovogodišnji organizator, pripremate neke nove sadržaje?

Pored takmičenje u fudbalu (M), košarci (M i Ž), rukometu (M i Ž), odbojci (M i Ž), stonom tenisu, šahu spremili smo i kviz znanja iz oblasti marketinga i debatno takmičenje. Spremamo i razne igre bez granica na pjesku, a to će biti jedno od iznenadjenja za ovogodišnje učesnike Ekonomijade. 🙂

Nedavno su otvorene i prijave za učešće na Ekonomijadi. Da li ste zadovoljni odzivom studenata?

Prijave su otvorene i odziv je jako dobar. Studenti su zainteresovani više nego inače. To se posebno podrazumjeva ove godine kada smo organizartori. Već sada možemo reći da će ovo biti najbrojnija Ekonomijada do sada, a očekujemo preko 150 učesnika samo sa Ekonomskog fakulteta na Palama. Uspjeli smo da studentima našeg fakulteta obezbjedimo i povlaštenu cijenu učešća i pozivamo ih još jednom da budu dio ove manifestacije, posebno zato što smo mi domaćini i organizatori. Želimo da naše studente i fakultet predstavimo u najboljem svjetlu i pozivamo kolege da nam se pridruže u tome.

Na kraju našeg razgovora, koja je Vaša poruka studentima zbog čega trebaju da budu dio ove manifestacije?

Osjetiti duh Ekonomijade je jedinstven doživljaj i mišljenja sam da, bar jednom u toku studija, svaki student treba da osjeti tu posebnu euforiju i čar. Pored takmičenja u znanju i sportovima, tu je i najbolji petodnevni provod u kojem će učestvovati preko 2.000 studenata. Na kraju bih dodao da će gosti u zabavnom dijelu manifestacije biti Željko Šašić i Ok band.

Izvor: UIS