Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

  /  Вијести   /  Zbornik radova Ekonomskog fakulteta nаgrađen na Festivalu nauke

Zbornik radova Ekonomskog fakulteta nаgrađen na Festivalu nauke

Elektrotehnički fakultet banjalučkog Univerziteta proglašen je, na večeras okončanom Drugom festivalu nauke u Banjaluci, najboljom naučno-istraživačkom organizacijom u Republici Srpskoj u protekloj godini.

Za najbolju naučnu knjigu u Srpskoj proglašena je „Demografski gubici u BiH od 1992. do 2011. godine“ Steve Pašalića, a za najbolji naučni časopis Zbornik radova Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Najbolji studenti istraživači u prvom ciklusu studija su Dejan Radaković u oblasti medicine i Sanja Marković u oblasti muzike, na drugom ciklusu Miodrag Vidaković u matematici i inženjerstvu, dok je na trećem ciklusu studija priznanje pripalo Vladimiru Kovaču u oblasti vizuelne komunikacije i arhitektonske grafike.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je velika posjećenost u tri dana festivala pokazala da je on ispunio cilj podizanja svijecti o značaju nauke u društvu i da je njegova poruka shvaćena na pravi način.

„Pred nama su mnogi izazovi koji će odrediti tokove razvoja društva i da bismo odgovorili na njih potrebno je kontinuirano njegovati naučne aktivnosti“, rekao je Komić na svečanoj akademiji u Banskom dvoru.

On je dodao da je znanje strateški resurs Republike Srpske, kao i da je nauka neizostavan dio obrazovnog sistema, te da organizovanjem ovakvih festivala Ministarstvo realizuje ciljeve iz Strategije razvoja Srpske.

Komić je izrazio uvjerenje da će ovaj festival postati tradicionalan.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Petar Marić rekao je da ova visokoškolska ustanova ima dosta međunarodnih i domaćih projekata i da je Ministarstvo ove parametre vrednovalo na objektivan način.

On je podsjetio da je ova visokoškolska ustanova u svjetskom rangiranju najbolje plasirana naučno-istraživačka ustanova u Srpskoj u posljednje tri godine, kao i njegova CISKO akademija, kao najbolja u jugoistočnoj Evropi u ovoj godini.

Svečanoj akademiji, kojom je okončan Drugi festival nauke, prisustvovali su predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović i akademici, ministri u vladi Republike Srpske, univerzitetski profesori, predstavnici naučne zajednice, učesnici Festivala, te kulturnog i javnog života Srpske.

Drugi Festival nauke, koji je organizovalo Ministarstvo nauke i tehnologije, pomogli su Centar za promociju nauke iz Beograda, Institut „Mihajlo Pupin“ Beograd, Udruženje inovatora i visokoškolske ustanove Srpske.

Izvor: RTRS