Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

  /  Вијести   /  U okviru akademske mreže “Resita Network“ održan okrugli sto na temu “Univerzitet i poslovna zajednica“

U okviru akademske mreže “Resita Network“ održan okrugli sto na temu “Univerzitet i poslovna zajednica“

U okviru akademske mreže Resita Network  u organizaciji Univerzitata u Istočnom Sarajevu i Ekonomskog fakulteta Pale na Jahorini je, u periodu 15-18 jula, odžan je okrugli sto na temu “Univerzitet i poslovna zajednica“. Na njemu su uzeli učešće akademski radnici i predstavnici univerziteta iz Njemačke, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Albanije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Razgovarano je o iskustvima, mogućnostima i izazovima u saradnji između univerziteta i poslovne zajednice na primjeru Univerzita u Istočnom Sarajevu i drugih univerziteta u regionu. Cij ovog okruglog stola je bio ojačavanje saradnje univerziteta i privrede, pokretanje inicjative za ostvarivanje zajedničkih projekata u okviru programa Horizont 2020, kao i zajedničkih istraživačkih programa (Joint Research Programme).

Učesnici su bili: prof. dr Gerd Wassenberg (Institut za primjenjene nauke Ahen), prof. dr Peter Schulte (INEA Njemačka), prof. dr Ljubiša Vladušić, prof. dr Spasoje Tuševijak, doc.dr Mladen Rebić, doc. Dr Marko Đogo, doc. Dr Dragan Vojinović, mr Nemanja Šarenac (Univerzitet u Istočnom Sarajevu), Drago Gverić, Vladimir Ćorda (Inovacioni centar Banja Luka), doc. dr. Gentian Shaqiri (Univerziet u Tirani), prof. dr. Daniel Pavlov (Univerzitet u Ruseu), prof. dr. Ivan Mihailović (Univerziet u Beogradu), mr Marina Letonja (GEA Koledž Ljubljana) i mr Alina Bosanceanu (Univerzitet u Rešici).

Na kraju okruglog stola u cilju ostvarivanja gore navedenih aktivnosti svi učesnici su potpisali Memorandum Istočno Sarajevo: Saradnja između univerziteta i poslovne zajednice. Konkretne mjere memoranduma su:

  • transfer tehnologija između naučnika i preduzetnika,
  • podrška pokretanju biznisa, koristeći znanja naučnika i univerzitetskih resursa
  • uključivanje preduzetnika u obrazovanje i obuku na univerzitetu,
  • uključivanje studentata kroz stipendije i praksu u poslovnoj zajednici,
  • partnerstvo obrazovanja i obuke, kao i primjena istraživanja između poslovne zajednice i univerziteta
  • osnivanje centara za razvoj karijere, koji bi bili zajednički vođeni od strane univerziteta i poslovne zajednice
  • regionalna saradnja između univerziteta, poslovne zajednice i izvršne vlasti

Ekonomski fakultet Pale