Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

Tempus IV

Ажирирано: 21 септембра, 2021 у 13:54 часова

 

  • Међународна сарадња најважнија је полуга у остварењу визије развоја Економског факултета као јединствене и међународно признате институције у Регији. Према томе Факултет треба да свим снагама тежи ка остварењу учешћа у Темпус и ФП7 пројектима
  • Темпус пројекат утемељен је 1990. године и тренутно се налази у четвртој фази која је почела 2008. године. Постоје три (3) врсте пројеката: индивидуални (не постоје од 2007.), структурне мјере (СМ) и заједнички пројекти (Јоинт пројецт). Укупан буџет за пријаве у четвртој фази био је 51 милион еура, од којих су ЈЕП пројекти могли добити између пола и 1.5 милијун еура. Одобрени пројекти почели су с радом 15.01. 2009. Темпусом управља Европска комисија путем Ођељења за образовање и културу, проширење и подршку. Финансира се са три помоћна вањска инструмента Европске комисије.
  • На пољу ТЕМПУС ИВ програма, направљен је први корак. Економски факултет у Источном Сарајеву ступио је у контакт са потенцијалним партнером из Белгије, са којим је заједнички поднио апликацију за ТЕМПУС ИВ ПРОЈЕЦТ ФОР ТХЕ БАЛКАН РЕГИОН на тему: Публиц администратион анд мацроманагемент.
  • На пројекту, уколико буде одобрен од стране ЕУ, радиће партнери из: Белгије, Холандије, Немачке, БиХ, Бугарске, Македоније, Косова (резолуција 1244). Партнери из БиХ су Економски факултет у Источном Сарајеву и Економски факултет у Зеници.
  • Овим пројектом се тежи остварити јачање и унапређење међууниверзитетске сарадње, обезбјеђивање ефикасније примјене болоњског процеса, успјешна акредитација факултета региона, организација размјене професорског кадра и студената, као и организовање заједничког мастер курса са партнерима из ЕУ. Пројекат би трајао три године.