Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

  /  Вијести   /  Radni dio konferencije JPD počeo plenarnom sesijom

Radni dio konferencije JPD počeo plenarnom sesijom

Radni dio konferencija „Jahorinski poslovni dani“, koja se održava na Jahorini od 25. do 27. februara, počeo je plenarnom sesijom gdje su kao uvodničari svoje radove izložili prof. dr Peter Schulte (Institut za evropske poslove INEA Njemačka), prof. dr Ljubica Knežević Cvelbar, (Ekonomski fakultet u Ljubljani) i prof. dr Slavica Tomić (Ekonomski fakultet u Subotici Srbija).

Prof. dr Peter Schulte je u svom izlaganju govorio o univerzitetu i regionalnom ekonomskom razvoju. On je istakao da je istraživanje jedna od najvažnijih i najuspješnijih baza koja radja ideje, izume i inovacije.

„Kvalitet obrazovanja i stručnog usavršavanja, kao i kontinuirana edukacija su najvažniji preduslovi za borbu protiv izazova u svijetu rada u cilju stvaranja kreativnih inovacija“, podvukao je Schulte.

Turizam u funkciji održivog razvoja bila je tema izlaganja prof. Ljubice Knežević Cvelbar. Ona je istakla da je turizam industrija koja intenzivno uključuje korištenje vode i energije i proizvodi velike količine otpada.

„To su samo neki od razloga zašto održivost u turizmu privlači veliku pažnju istraživača u toku nekoliko decenija“, rekla je prof. Knežević Cvelbar.

U svom izlaganju se takodje osvrnula na razvoj turizma u zemljama zapadnog Balkana.

Prof. dr Slavica Tomić održala je predavanje o savremenim trendovima u turizmu gdje se osvrnula na diktiranje trendova od strane tržišta i promovisanje novih oblika turizma.

„Novi trend poslovanja je organizovanje malih i srednjih preduzeća putem klastera koji treba da objedine i unaprijede turističke potencijale“, izdvojila je Tomićeva.

Moderatori sesije bili su prof. dr Dejan Bokonjić, prof. dr Darko Petković, doc. dr Marko Djogo, doc. dr Boban Melović i mr Sanja Prodanović.

Izor: UIS