Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

  /  Вијести   /  Otvoreni „Jahorinski poslovni dani“

Otvoreni „Jahorinski poslovni dani“

Pomoćnik ministra za tehnologiju Republike Srpske Biljana Vojvodić otvorila je danas na Jahorini Drugu međunarodnu naučnu konferenciju „Jahorinski poslovni dani turizma, gastronomije i preduzetništva“.

„Osnovna karakteristika ovog značajnog skupa je činjenica da su organizatori odlično prepoznali ključne stvari za podsticaj razvoja društva, jer su stavili akcenat na turizam i preduzetništvo, kao strateške pravce budućeg socio – ekonomskog razvoja“, istakla je Vojvodićeva.

Ona je ukazala na neophodnost sinergije i angažmana svih aktera u naučnoistraživačkom i tehnološkom radu, kao odgovor na izazove globalizacije.

Prema njenim riječima, ovaj skup postići će zavidne rezultate i na planu jačanje naučnoistraživačke svijesti, razvoju i obrazovanju kadra, uvezivanju nauke i privrede, kao i povećanog finansiranja naučnog rada.

Izvor: UIS

Pozdravljajući učesnike i goste Konferencije predsjednik organizacionog odbora i dekan Ekonomskog fakulteta UIS-a doc. dr Ljubiša Vladušić rekao je da bi ovaj skup u rednih nekoliko dana trebalo da pokaže sinergiju profesora i studenata dva univerziteta kao i sinergiju tema ove naučne konferencije.

„Turizam, gastronomija i preduzetništvo ne mogu jedno bez drugoga, a zajedno čine moćan privredni zamajac koji nigdje nije toliko vidljiv kao ovdje na Jahorini i koji svakako predstavlja temelj budućeg razvoja ove regije Republike Srpske i BiH“, rekao je Vladušić. On je dodao da je zadatak ove konferencije da na naučno – stručnoj osnovi da jedan novi podstrek i pomogne razvoju turizma i preduzetništva.

„Želimo da putem nauke i struke doprinesemo uvezivanju preduzetnika i javnog sektora s ciljem da se podigne nivo kvaliteta turističke ponude u odredjenim turističkim destinacijama u RS i BIH. Ovaj naučni skup ima sjajnu priliku da postane uvažena i za sve korisna manifestacija i tradicija“, poručio je Vladušić.

Uspješnu konferenciju poželio je u svom obraćanju i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Mitar Novaković koji je ocijenio da je riječ o jako korisnom skupu kako za Univerzitet, tako i za Jahorinu i cijeli sarajevsko – romanijski region.

„Napravili smo izuzetnu stvar time što smo pokrenuli studijski program turizma i hotelijerstva i napravili jedan ovakav skup. U budućnosti ćemo insistirati da se osim univerziteta u Istočnom Sarajevu i Zenici, u organizaciju ovog skupa uključe i drugi univerziteti kako iz BiH, tako i iz inostranstva“, rekao je rektor Novaković.

Učesnicima i gostima konferencija obratila se i Jelena Savčić, pomoćnik ministra prosvjete i kulture u Vladi RS.

Tokom konferencije koja će trajati do 9. marta predstavljene su i Zimske olimpijske igre u ruskom gradu Sočiju s ciljem da se naredne godine obilježi 30. godina od održavanja Zimske olimpijade u Sarajevu i podrži ideja o kandidaturi Istočnog Sarajeva i Sarajeva za održavanje Zimske olimpijade 2022. godine.

Na Konferenciji će biti izloženo 97 naučnih radnika. Pored izlaganja i poster prezentacija radova, na Konferenciji će biti predstavljena gastronomska ponuda ovog kraja, a studenti Ekonomskog fakulteta u Palama pripremili su bogat zabavno – sportski program za studente iz Istočnom Sarajeva, Sarajeva i Zenice.

Organizatori skupa „Jahorinski poslovni dani turizma, gastronomije i preduzetništva” su Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici.

Izvor: WEB Redakcija UIS