Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

  /  Вијести   /  Otvorena nova zgrada Ekonomskog fakulteta

Otvorena nova zgrada Ekonomskog fakulteta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ljubiša Vladušić otvorili su danas na Palama novoizgrađenu zgradu ovog fakulteta, u čiju je izgradnju i opremanje iz Razvojnog programa Republike Srpske uloženo 5,3 miliona KM.

Dodik je u govoru na svečanoj akademiji istakao da otvaranje nove zgrade Ekonomskog fakulteta predstavlja dokaz strateškog opredjeljenja institucija Republike Srpske.

„Nijedna Vlada, bez obzira na političko opredjeljenje, nije oklijevala da pomogne Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i Ekonomskom fakultetu“, naglasio je Dodik, ocijenivši da ovaj univerzitet, osim obrazovne, ima i kohezionu ulogu.

On je dodao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu, zajedno sa banjalučkim Univerzitetom, predstavlja naučni motor Republike Srpske.

Zahvalivši predsjedniku Republike Srpske, Vladi Srpske i lokalnim vlastima na pomoći za izgradnju zgrade Ekonomskog fakulteta, Vladušić je istakao da otvaranje novoizgradjene zgrade znači korak ka zacrtanim ciljevima ove visokoškolske ustanove.

„Ova zgrada pokazuje da Vlada Srpske gleda i ulaže u svoju budućnost, a naša je obaveza da uzvratimo kvalitetnim kadrovima“, rekao je Vladušić u obraćanju zvanicama.

On je na svečanoj akademiji podsjetio da Ekonomski fakultet na Palama baštini šest decenija tradicije Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a da je samostalan rad započeo prije 20 godina.

„U ovih 20 godina išli smo bez prestanka naprijed, vodjeni sviješću da obrazovanje mladih vodi društvo naprijed“, naglasio je Vladušić.

On je naveo da je za dvije decenije rada Ekonomski fakultet na Palama proizveo 14 doktora nauka, 96 magistara i više od 1.600 diplomiranih ekonomista, od kojih su neki državnici, ministri, renomirani bankari, profesori.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković izrazio je zadovoljstvo otvaranjem nove zgrade Ekonomskog fakulteta, ističući da su vlasti Srpske samo u ovoj godini za ovaj univerzitet obezbijedile 22 miliona KM u investicijama.

On je izrazio nadu da će isti iznos biti obezbijedjen i za narednu godinu, podsjećajući da je na prostoru Pala u toku izgradnja Studentskog centra. „Sve ovo je podsticaj da uzvratimo kvalitetnim radom“, zaključio je Novaković.

U okviru svečane akademije promovisana je monografija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu izdata povodom 60 godina postojanja i tradicije, te 20 godina rada u Republici Srpskoj, a pojedincima i kolektivima zaslužnim za razvoj ovog fakulteta uručene su plakete i zahvalnice.

Nakon akademije, u holu Ekonomskog fakulteta otvoren je studentski internet – klub „Nova banka“, kao i izložba umjetničkih radova iz fundusa tradicionalne likovne kolonije „Art simpozijum“, koja se svake godine održava na Jahorini.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici Srpske u institucijama BiH, grada Istočnog Sarajeva i gradskih opština, akademske zajednice iz BiH i zemalja regiona, te diplomatskog kora.

U okviru trodnevnih svečanosti, za sutra je planirana promocija nove generacije diplomiranih ekonomista i magistara ekonomskih nauka, kada će biti promovisano devet magistara ekonomskih nauka, 62 diplomirana ekonomista koji su studije okončali po starom programu i 121 koji su studije okončali po novom programu.

Nakon toga, u amfiteatru nove zgrade Ekonomskog fakulteta biće održana i konstitutivna sjednica Alumni asocijacije studenata Ekonomskog fakulteta.

Ekonomski fakultet radio je godinama u objektima nekadašnjeg Doma izvidjača na Kalovitim brdima na Palama, a potom je koristio prostorije u zgradi Pravnog fakulteta.

Danas su studenti i profesori Ekonomskog fakultata dobili na upotrebu savremenu zgradu sa oko 5.000 metara kvadratnih korisne površine, opremljenu najsavremenijom opremom.

Izvor: UIS