Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

  /  Активности   /  CULTURWB   /  Održan Info dan CULTURWB projekta i Evropske preduzetničke mreže (EEN)

Održan Info dan CULTURWB projekta i Evropske preduzetničke mreže (EEN)

U prostorijama Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) u ponedjeljak, 24. decembra, održan je info dan Erasmus+ projekta CULTURWB i Evropske mreže preduzetništva (EEN).

Na ovom događaju predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu uručili su sertifikate za 15 polaznika CULTURWB kursa cjeloživotnog učenja, čiji je cilj unapređenje kulturnog turizma i kulturnog nasljeđa u BiH.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr Siniša Berjan rekao je novinarima da je ovo drugi uspješno organizovan kurs.

“Prednost ovog projekta je to što je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu opremljena jedna učionica za cjeloživotno učenje, a od naredne godine, u saradnji sa Univerzitetom u Banjaluci, trebalo bi da bude pokrenut master studijski program vezan za kulturni turizam”, naveo je Berjan.

On je dodao da je na info danu promovisana knjiga koja je, kako je rekao, veoma korisna za mlade istraživače jer je u njoj opisano kako istraživači treba da pišu radove, doktorske teze, poslovne biografije i projekte.

Prorektor Berjan kazao je da je na info danu predstavljena Evropska mreža preduzetništva, odnosno aktivnosti njenog Konzorcijuma u Republici Srpskoj, koji čine univerziteti u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, te Agencija za mala i srednja preduzeća i Privredna komora Republike Srpske.

“To je najveća evropska mreža koja pruža podršku razvoju srednjih i malih preduzeća i služi kao servis za povezivanje tih preduzeća”, ukazao je Berjan.

Koordintor CULTURWB projekta na UIS-u prof. dr Branislav Mašić pojasnio je da je ovaj projekat vezan za jačanje kapaciteta u turizmu zapadnog Balkana, sa posebnim akcentom na izgradnji kompetencija za kvalitetno upravljenje kulturnim nasljeđem i kulturnim turizmom.

Mašić je rekao da ekonomski fakulteti dva javna univerziteta u Republici Srpskoj zajedno rade na licenciranju master studija cjeloživotnog učenja, te da se nada će u narednoj godini biti pokrenut taj program.

“Prva godina tih studija trebalo bi da bude Banjaluci, a u zavisnosti od interesovanja vidjećemo da taj program pokrenemo i na Ekonomskom fakultetu na Palama”, dodao je Mašić.