Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

  /  Активности   /  Праксе, запослења и стипендије   /  Извјештај са CEEPUS размјене студената који нам је послала студенткиња Николина Лазовић

Извјештај са CEEPUS размјене студената који нам је послала студенткиња Николина Лазовић

Извјештај са размјене студената у Порторожу

**Име студента: Николина Лазовић
**Факултет: Економски факултет Пале
**Програм Размјене: ЦЕЕПУС
**Вријеме Трајања:** 01.10.2023 – 25.12.2023.
**Локација: Порторож, Универзитет у Љубљани

Желим подијелити своје искуство и препоручити вам да се пријавите на програме ЦЕЕПУС размјене који се нуде студентима Економског факултета Пале, на који сам се ја одлучила јер сам жељела искусити размјену у земљи с историјом и културом која је блиска мојој домовини, али ипак нуди другачију перспективу.
Мој главни циљ био је упознати нове културе и људе а поред тога, свакако, проширити знање из економије, усавршити енглески језик И научити основе словенског језика.
На Факултету поморских наука И транспорта у Порторожу, Универзитета у Љубљани, имала сам предавања усмјерена на транспорт, логистику и поморски промет.
С обзиром на то да ми је факултет био у Порторожу а да сам била сам смјештена у студентском дому у Љубљани, имала сам прилику да упознам, по мени, два најљепша града у Словенији. Током свог боравка, истраживала сам локалне обичаје и традиције, а посебно ме се свидјела посјета Бледском И Бохињском језеру. Осим тога, активно сам учествовала у догађајима које је организовао ЕСН Љубљана, што је сјајна прилика за упознавање нових људи.
Поред образовног карактер ЦЕЕПУСА, најважнији дио размјене био је стицање нових познанстава и пријатељстава са студентима из цијеле Европе. Слободно вријеме сам користила и за посјету другим градовима и државама сто је мој боравак учинило још занимљивијим.
Ово искуство ми је помогло у развоју личних вјештина попут самосталности, флексибилности и интеркултуралне комуникације. Научила сам пуно о себи, посебно о својој способности прилагођавања новим окружењима и изазовима.
Један од изазова био је почетна језичка баријера. Међутим, кроз редовно комуницирање с локалним становништвом и студентима, моје знање словенског језика брзо се побољшало. Такође, енглески језик је био од велике користи јер сам највише времена проводила са студентима из различитих држава.
Моја размјена у Словенији била је незаборавно искуство које је имало велики утицај на мој академски и лични развој. Осим што сам стекла нова знања и вјештине, стекла сам и нове пријатеље. За мене је ово било веома лијепо искуство и препоручила бих свима који имају ову прилику да је искористе.

Економски факултет Пале