Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

  /  Вијести   /  IN MEMORIAM – Проф. др Стиепо Андријић

IN MEMORIAM – Проф. др Стиепо Андријић

Ажирирано: фебруар 12th, 2024 у 15:49 часова

Стиепо Андријић (1944 – 2023) – сјећање на нашег драгог професора

Са великом тугом обавјештавамо академску јавност да је проф. др Стиепо Андријић, угледни професор Економског факултета у Сарајеву, преминуо 11. 12. 2023. godine у 79. години. Руководство, професори, асистенити и запослени на Економском факултету Пале изражавају саучешће породици покојног професора.

https://imgur.com/FxCHW8I.jpg

Проф. др Стиепо Андријић је додипломски (1967) студиј завршио на Економском факултету у Сарајеву, а магистарски (1973) студиј завршио на Институту економских наука у Београду. Докторску дисертацију одбранио на Економском факултету Универзитета у Сарајеву (1975) на тему “Конверзија зајма и њени финансијско-математски ефекти”.

Од 1969. године, када је био ангажован као асистент, преко избора у звање доцент 1975. године, непосредно након одбране доктората, до 1985. године, када је биран у редовног професора, посвећено је радио за студенте на Економском факултету у Сарајеву, настојећи пренијети знања и искуства из области квантитативне економије. Тако је наставио и након избора у звање редовног професора.

Током рада на Економском факултет у Сарајеву проф др. Андријић обављао је различите функције од којих се истиче позицију декана у периоду 1987-1989. година. Добитник је бројних признања од којих издвајамо више признања и награда током школовања и рада; награда Града Сарајева 1989., за запажен научни допринос у подручју квантитативне економије и истакнут наставни рад на Универзитету; Међународна повеља хуманисте 1986.; – Орден рада са златним вијенцем „за нарочите заслуге и постигнуте успјехе у раду“ 1985.године.

Проф. др Стиепо Андријић обављао је функцију в.д. декана на Економском факултету Пале у периоду 2010. године.

„У свом раду био је посвећен друштвеном ангажману од којих издвајамо: први гувернер Народне банке БиХ; министар у првој Влади ФБиХ; члан Управног одбора Фонда за научно-истраживачки рад БиХ; члан Комисије за економску политику и развој Владе БиХ; члан Одбора за економске науке Одјела друштвених наука Академије за науку и умјетност БиХ, оснивач и предсједник Друштва актуара у ФБиХ. Био је аутор и коаутор бројних научних публикација“, наведено је у објави на Фацебоок страници Економског факултета у Сарајеву.

Комеморација за професора проф. др Стиепа Андријића биће одржана у сриједу са почетком у 12.00 часова, у Сали за сједнице Економског факултет у Сарајеву, а посљедњи испраћај обавиће се у сриједу на гробљу „Св. Јосип“ у 14.45 часова.

Почивајте у миру драги професоре.
Вјечно захвални Ваши студенти, колеге и сарадници, пријатељи и познаници са Економског факултета на Палама.

Економски факултет Пале