Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

FP7

Ажирирано: 21 септембра, 2021 у 13:44 часова

 

Седми оквирни програм – ФП7 је главни инструмент Европске уније за финансирање научних истраживања и развоја. Оквирни програми (ФП – Фрамењорк Программес) Европске комисије су инструменти за финансирање научних истраживања у Европи. На приједлог Европске комисије, Оквирне програме усваја Вијеће ЕУ и Европски парламент. Трају од три до пет година, уз преклапање задње године претходног и прве године новог програма. Први циклус оквирних програма почео је 1984. године. Програми помажу при организацији сарадње између универзитета, истраживачких центара и индустрије (укључујући мала и средња предузећа), те пружају финансијску подршку за њихове заједничке пројекте.

За разлику од претходних оквирних програма, који су трајали од три до пет година, ФП7 траје седам година, од 01. јануара 2007. до краја 2013. године.
ФП7 неће по свом садржају, организацији и начину имплементације бити пука копија претходних оквирних програма, већ је предвиђено да он буде основа за подршку активностима предвиђеним у дорађеној Лисабонској стратегији.
Програм ФП7 је дизајниран тако да побољша успјешност у односу на претходне програме који су имали за циљ формирање Европског истраживачког подручја (Еуропеан Ресеарцх Ареа – ЕРА) и развијање економије Европе базиране на знању.
Споразумом између Вијећа Европе и Европског парламента усвојен је буџет у висини од 50,521 милијарди еура.
ФП7 је подијељен у 4 специфична програма:

  • САРАДЊА – успостављање европског лидерства у десет тематских приоритета кроз финансирање научног истраживања које заједнички спроводе организације без обзира на државне границе.
  • КАПАЦИТЕТИ – успостављање врхунске инфраструктуре за европске истраживаче.
  • ИДЕЈЕ – аутономно Европско истраживачко вијеће за јачање европске науке.
  • ЉУДИ – јачање људских потенцијала у оквиру европског истраживања.

Економски факултет у Источном Сарајеву је већ пуне двије године регистрован на ЦОРДИС – њеб сајту и активно прати све позиве за пројекте.

Посебно треба истаћи да је Економски факултет у Источном Сарајеву остварио контакте са неколико института из ЕУ и свијета (управо преко ЦОРДИС-а) и с њима успоставио партнерску сарадњу са циљем заједничког учешћа у ФП7 програму.

Остварен је контак са следећим потенцијалним партнерима:

Интернатионал Программес Департмент – ИАТ (Андалусиан Институте оф Тецхнологy)
Парqуе Тецнолóгицо „Цартуја “
Ц/Леонардо да Винци – СЕВИЛЛЕ;

СЕНСО – црyстал цлеар, Беијинг – Цхина;
Аддресс: Тоњер Б, Јиахуа Интернатионал Плаза, Схангди Но. 9, Тхирд
Роад, Схангди Информатион Тецхнологy Индустрy Басе, Хаидиан
Дистрицт, Беијинг, ПРЦ.

 

ИСПА НАЗИОНАЛЕ – Сетторе прогеттазионе трасназионале
Виа Гиулиа 71, 00186 Рома – Италy