Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

  /  Вијести   /  Dekan svečano otvorio zasjedanje Skupštine JASEF-a

Dekan svečano otvorio zasjedanje Skupštine JASEF-a

U prostorijama rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu u toku je zasjedanje Skupštine Jugoslovenske asocijacije studenata ekonomskih fakulteta kojoj prisustvuju studentski predstavnici iz osam univerzitetskih centara iz četiri države bivše Jugoslavije.

Zasjedanje Skupštine JASEF-a svečano je otvorio dekan Ekonomskog fakulteta u Palama doc. dr Ljubiša Vladušić koji je naglasio da je Savez studenata Ekonomskog fakulteta partner matičnog fakulteta u izgradnji boljih uslova za rad u nastavno – naučnom procesu.

„Izuzetno mi je drago da se ovdje nalaze studenti iz Pule i Skoplja. Vaše prisustvo ovdje je dokaz da su granice relativne i nebitne kada postoji zajednički cilj“, rekao je doc.dr Vladušić.

Prezentaciju o Ekonomskom fakultetu u Palama, gostima iz regiona, održali su viši asistenti Fakulteta Mr Marko Đogo i Mr Predrag Mlinarević. Mlinarević je naglasio da fakultet ulazi u akademsku godinu u kojoj obilježava 60 godina postojanja, kao sljedbenik tradicije Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, i 20 godina rada na novoj lokaciji tj. Palama.

„Počeli smo u jako teškim uslovima nastavu 1993. godine na Palama kao fakultet koji baštini tradiciju Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Nismo imali ni prostorije, ni kadar. Tada, slobodno mogu reći, studenti su pružali više fakultetu, nego fakultet studentima“, rekao je Mlinarević i apostrofirao da je danas Ekonomski fakultet na Palama jedna od najrespektabilnijih institucija, a oko 3.500 do 4.000 diplomaca ovog Fakulteta trenutno je zaposleno u institucijama i privrednim organima širom BiH.

Na Ekonomskom fakultetu na Palama trenutno studira oko 1.250 studenata na prvom i oko 200 studenata na drugom ciklusu studija. Na fakultetu trenutno predaje 19 profesora, 7 viših asistenata i 5 asistenata.

Đogo i Mlinarević su tokom prezetacije istakli da su obojica svoje akademske karijere počeli na Ekonomskom fakultetu gdje su prvo bili studenti generacije, a potom su nastavili rad na Fakultetu kao asistenti i dalje se stručno usavršavaju.

„Mi nismo jedini koji smo ponikli na ovom fakultetu. Naše kolege asistenti i viši asistenti su većinom nekada bili studenti generacije. Ova činjenica samo govori o tome koliko naš fakultet ulaže u sopstvene mlade kadrove“, rekao je viši asistent Ekonomskog fakulteta Marko Đogo koji je u radnom odnosu na fakultetu od 2007. godine i sa svojih 29. godina predsjednik je Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista Republike Srpske.

Ekonomski fakultet na Palama nastavno – naučni proces sprovodi od 2006. godine u prostorijama zgrade Pravnog fakulteta. Prije godinu dana sagrađena je nova zgrada Fakulteta koja je zbog svoje spoljašnje i unutrašlje ljepoti i raskoši dobila epitet „bisera Univerziteta“. Proces opremanja prostorija u novoj zgradi površine 4.500 metara kvadratnih je u toku.

Na Sjednici JASSEF-a biće donesena odluka o organizaciji Ekonomijade 2013. godine kao i o institucionalnom okviru same organizacije koja ima tradiciju dugu 34. godine.

Sjednici prisustvuju studenti ekonomskih fakulteta iz Pule, Beograda, Skoplja, Banja Luke, Podgorice, Kosovske Mitrovice i Novog Sada-Subotice, dok je domaćin i organizator Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Saradnji sa Savezom studenata Ekonomskog fakulteta Pale.

{vsig}jasef01-12-12{/vsig}

Izvor: UIS