Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Početna Vijesti Univerzitet pobolјšao poziciju na Vebometriksovoj rang listi za 1.703 mjesta
Univerzitet pobolјšao poziciju na Vebometriksovoj rang listi za 1.703 mjesta Štampa El. pošta
četvrtak, 28 januar 2021 14:12

Prema najnovijim podacima svjetske Vebometriks (Webometrics) rang liste univerziteta, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je ostvario napredak za 1.703 mjesta u odnosu na izvještaj iz jula 2020. godine, te se trenutno nalazi na 3.775 poziciji svjetskih univerziteta. U odnosu na podatke iz januara 2020. godine, Univerzitet je napredovao za 2.178 mjesta, što je najveći napredak  koji je Univerzitet u Istočnom Sarajevu ostvario na Vebometrkis rang listi u poslјednjih nekoliko godina. Ovaj napredak je posebno značajan kada se uzme u obzir da je rangiranje obuhvatilo više od 31.000 univerziteta.


Značajno pobolјšanje pozicije Univerziteta uslijedilo je zbog velike posvećenosti i rada svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu, posebno u oblasti nauke i istraživanja, a  nakon niza mjera koje je preduzelo i realizovalo rukovodstvo Univerziteta.Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog instituta. U januarskom izdanju Vebometriks rang liste, koja je objavlјena danas, izvršene su korekcije indikatora na osnovu kojih se boduju individualne performanse visokoškolskih institucija. Umjesto dosadašnja četiri, rangiranje je vršeno na osnovu tri indikatora: vidlјivost univerziteta, otvorenost i izvrsnost u naučno-istraživačkom radu, dok se indikator internetska vidlјivost više ne koristi.


Prvih pet mjesta u svijetu na Vebometriks listi zauzimaju američki univerziteti. Prvi na listi je University of Washington, slijede ga Cornell University, Johns Hopkins University, Yale University i University of California San Diego. Više informacija nalazi se na Vebometriksovoj internet stranici.

Ekonomski fakultet Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu ima učešće u ovom uspjehu, jer koristi univerzalni univerziteski domen ues.rs.ba za internet stranicu fakulteta ekofis.ues.rs.ba, naučni časopis ''Zbornik radova Ekonomskog faulteta u Istočnom Sarejvu'' zrefis.ekofis.ues.rs.ba i naučne konferencije ''Jahorinski poslovbi forum'' jbf.ekofis.ues.rs.ba.

UIS / Ekonomski fakultet Pale


 

Meni

Početna
I ciklus studija
II ciklus studija
III ciklus studija
Aktivnosti
Asocijacije
Fakultet

Online:

Imamo 39 gostiju na mreži


..........