Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Početna Vijesti Otvorena naučna konferencija "Jahorinski poslovni forum"
Otvorena naučna konferencija "Jahorinski poslovni forum" Štampa El. pošta
četvrtak, 28 mart 2019 14:58

Na Jahorini je danas otvorena Osma naučna konferencija „Jahorinski poslovni forum 2019“ sa međunarodnim učešćem o tržištu i ekonomskoj politici u kontekstu evropskih integracija, a okupila je 100 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i BiH.

Dekan Ekonomskog fakulteta na Palama Radomir Božić rekao je da „Jahorinski poslovni forum“ okuplja ekonomske eksperte iz regiona, te da se rad ovog skupa odvija u dvije sesije – ekonomija i turizam. „Tema je `Tržište, moral i ekonomske politike u svjetlu modernizacije ekonomije i društva` i taj naslov ukazuje šta je naš cilj. Imamo prisutno oko 100 autora uključujući i 60 radova i radove naših studenata sa drugog cilusa. Autori su sa različitih aspekta analizirali i istraživali određene ekonomske fenomene u konteksu teme konferencije“, rekao je Božić na konferenciji za novinare. Božić je dodao da su prije konferencije napravili uvid u radove, tako da očekuju interesantne odgovore, ideje i prijedloge kako unaprijediti ekonomski ambijent u BiH i zemljama regiona. Prema njegovim riječima, modernizaciju ekonomije i društva vide kao nastojanje da se smanji jaz u razvijenosti i BiH i drugih zemalja regiona u odnosu na ono što je njihov cilj, a to je EU. „Za sve to nam trebaju odgovarajuće ekonomske politike na makronivou i odgovarajuće poslovne politike i strategije na mikronivou. Mi ekonomisti smo pozvani da u svemu tome damo svoj doprinos“, istakao je Božić.

Prilog RTRS-a


Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić rekao je da je „Jahorinski poslovni forum“ jedna od važnijih naučnih konferencija, budući da ekonomski razvoj tretira faktore stanovništva, prirodne i energetske resurse, kapital, tehnološki progres i organizaciju preduzetništva. Pašalić je dodao da Republika Srpska ima značajne projektne procese od kojih je sada u fokus stavljena demografska obnova u okviru koje su u prvom planu određene ekonomske mjere, jer se bez ekonomskog razvoja i produktivnosti ne može računati ni na bolji demografski razvoj. On je naglasio da su ekonomski i demografski razvoj dvije ključne komponente na koje se treba koncentrisati svaka zemlja, a najveći izazov stavlja se pred ekomiste.

Prilog OSM TV-a


Profesor Ekonomskog fakulteta iz Subotice Aleksandar Grubor rekao je da cijene rad kolega sa Ekonomskog fakulteta na Palama, tako da im je drago što su suorganizatori foruma koji prerasta u tradiciju. Grubor je dodao da je „Jahorinski poslovni forum“ prilika da se svi povezuju i zajednički rade na unapređenju ekonomskih znanja, razmijene iskustva ili da služe dobrobiti zajednice u kojoj žive i rade.

Organizator naučne konferencije je Ekonomski fakultet Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a suorganizatori ekonomski fakulteti iz Podgorice, Skoplja i Subotice i Fakultet za menadžment i turizam u Vrnjačkoj banji Univerziteta u Kragujevc.

Izvor: SRNA


 

 

Meni

Početna
I ciklus studija
II ciklus studija
III ciklus studija
Aktivnosti
Asocijacije
Fakultet

Online:

Imamo 19 gostiju na mreži


..........