Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Početna Vijesti Održana prezentacija DAAD stipendija
Održana prezentacija DAAD stipendija Štampa El. pošta
ponedeljak, 09 jun 2014 13:46

U velikom amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je održana prezentacija stipendija Njemačke službe za akademsku razmjenu DAAD i prezentacija preduslova za studiranje u Njemačkoj.

DAAD program stipendija za 2015/2016. akademsku godinu nudi stipendije za studente svih disciplina. Tu su, prije svega, ljetni univerzitetski kursevi njemačkog jezika u Njemačkoj za studente svih discilina iz BiH, ljetni i univerzitetski specijalistički kursevi u Njemačkoj za studente svih disciplina iz BiH, studijske stipendije za master studij u Njemačkoj za studente svih diciplina, stipendije za studente na doktorskim studijama, istraživačke stipendije za univerzitetske profesore, studentske ekskurzije te medju-univerzitetska partnerstva.

Ljetni univerzitetski kursevi njemačkog jezika traju osam sedmica, a za učesnike je, pored intenzivnog kursa, obezbjedjen i smještaj, dok DAAD u potpunosti pokriva putne troškove. Za prijavu na ovaj program potrebno je popuniti aplikacijski formular, dostaviti biografiju, motivaciono pismo, pismo preporuke, te test jezika - poznavanje njemačkog A1 - B1.

Ljetni univerzitetski specijalistički kursevi traju od tri do četiri sedmice sa plaćenim putnim troškovima i troškovima kursa. Za ovu vrstu programa takodje je neophodno poznavanje njemačkoj jezika nivo A1 - B1.

Studijske studije dostupne su studentima svih usmjerenja koji žele da master studij upišu na jednom od njemačkih univerziteta. Stipendija za ovaj program obuhvata mjesečni iznos od 750 evra, plaćeno zdravstveno osiguranje i putne troškove. Rok za prijavu je 15. novembar za sve studijske programe osim arhitekture gdje je rok za prijavu 1. novembar.

Istraživačke stipendije, namjenjene za istraživački boravak ili cjelokupni doktorski studij, obuhvataju vremenki period od jednog mjeseca do tri godine. Stipendistima je u okviru ovog programa obezbjedjeno 1.000 evra mjesečno, zdravstveno osiguranje, te plaćeni putni troškovi. Da bi konkurisali za ovaj program kandidati moraju biti upisani na doktorski studij.

Za studijske ekskurzije i prakse u Njemačkoj može se prijaviti grupa od 10 do 15 studenata u pratnji univerzitetskog profesora. Trajanje studijske posjete, koja mora biti vezana za struku ili kulturni dogadjaj, je od 7 do 10 dana. Za ovaj program obezbjedjeni su putno i zdravstveno osiguranje.

Predstavnici DAAD-a posebno su istakli činjenicu da ova služba stipendira godišnje oko 75 000 studenata koji studiraju na jednom od 300 univerziteta u Njemačkoj.

Njemačka služba za akademsku razmjenu je najveća svjetska organizacija koja podržava medjunarodnu razmjenu studenata i naučnih radnika. Od njenog osnivanja 1925. godine, DAAD je stipendirala više od 1.5 miliona naučnih radnika u Njemačkoj i inostranstvu.

DAAD je registrovana asocijacija i njeni članovi su njemačke institucije visokog obrazovanja i studentske organizacije.

PREZENTACIJE (PDF)


Ekonomski fakultet Pale

 

 

Meni

Početna
I ciklus studija
II ciklus studija
III ciklus studija
Aktivnosti
Asocijacije
Fakultet

Online:

Imamo 37 gostiju na mreži


..........