Image Alt

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву

  /  Асоцијације   /  СОЕФ - Активности   /  Отворене пријаве за студентску лигу Свјетске туристичке организације УН-а 2023 за Босну и Херцеговину

Отворене пријаве за студентску лигу Свјетске туристичке организације УН-а 2023 за Босну и Херцеговину

Ажирирано: 26 априла, 2023 у 09:40 часова

Информишемо Вас да је Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (UNDP BiH), у сарадњи са Свјетском туристичком организацијом Уједињених нација (UNWTO), у оквиру пројекта BRIDGE, финансијски подржаног од стране Италијанске агенције за развојну сурадњу (AISC), који се проводи у партнерству са Министарством вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине, Федералним министарством околиша и туризма и Министарством трговине и туризма Републике Српске, покренуло Студентску лигу UNWTО-а за Босну и Херцеговину.

 Ово иновативно такмичење пружа узбудљиву платформу за ученике средњих школа туристичких усмјерења и студенте основних студија туризма, за представљање одрживих рјешења за изазове туристичког сектора.

 Такмичење је отворено за ученике средњих школа туристичких усмјерења од 14 до 18 година и студенте основних студија туризма од 19 до 25 година. Сваки тим се мора састојати од пет ученика или студената који представљају једну школу, установу или факултет/универзитет. Учесници се могу пријавити онлајн путем овог линка https://www.unwto.org/students-league-bosnia-herzegovina почевши од понедељка, 27.3.2023, с крајњим роком до 30. 4. 2023. године.

 Након регистрације, изазов ће бити објављен на платформи Студентске лиге UNWTO-а, а тимови ће имати шест седмица да предају своја рјешења на енглеском језику.

 Kао подршку такмичарима, платформа ће омогућити онлајн сесије које ће понудити објашњења и знање врхунских међународних и домаћих стручњака на тему изазова. Међународни жири оцијениће и бодоваће рјешења, а резултат ће бити објављен на платформи Студентске лиге UNWTO-а. Четири најбоља тима из сваке категорије пласираће се на финално такмичење (FINAL 4) у Босни и Херцеговини, које ће се одржати у јуну мјесецу 2023. године.

 Побједнички тим из сваке категорије напредоваће до међународног финала, како би представио своје рјешење на међународном нивоу. Такмичење има за циљ оснажити и мотивиcати младе људе да у стварном времену стекну искуство у стварању и представљању одрживих рјешења за изазове туристичког сектора. Такође ће им омогућити да своја рјешења представе другим колегама, размијене своје иновативне идеје, уче једни од других и успоставе сарадњу као будући професионалци у сектору туризма.

 Овогодишњи изазов је „Off the Beaten Track“ („Мимо утабаних стаза“), а тема је Туризам у служби руралног развоја. Такмичење ће премостити јаз између образовања и оспособљавања студената,  ученика и реалности туристичког сектора, пружајући студентима и ученицима увид у могућности запошљавања које су им доступне. Такмичење има за циљ произвести високо квалификоване стручњаке који ће бити  способни да се прилагоде се свакој ситуацији која се може појавити.

 Студентска лига UNWTO-а за Босну и Херцеговину пружа иновативно окружење за младе људе, како би показали своју креативност и знање у области рјешења за одрживи туризам.

 Информација о почетку такмичења је објављена путем медијских канала UNDP-а, а средње школе туристичких усмјерења и факултети основних студија туризма у Босни Херцеговини су путем е-маила од стране UNDP-a позвани на учешће у овом такмичењу.

 У прилогу  информације о Студенстској лиги UNWTO-а.

Више информација код проф. др Младен Ребић

 ЕФП