Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Početna Vijesti Predstavljena Akademija poslovne etike i usklađenosti
Predstavljena Akademija poslovne etike i usklađenosti Štampa El. pošta
utorak, 15 decembar 2015 14:50

Danas je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u organizaciji kompanije Net Consulting i Ambasade Republike. Bugarske u BiH, predstavljena prva Akademija poslovne etike i usklađenosti u Bosni i Hercegovini (Business Ethics and Compliance Academy - BECA).

U organizacijama u svijetu već duže vremena postoji trend sve veće potrebe za uspostavljanjem jasnih procedura i standarda, kako u kompanijama tako i u javnim institucijama, usklađenim sa regulativama i potrebama poslovanja, te profesionalnim i etičnim postupanjem uposlenika. Edukacija nedostajućeg, ali i postojećeg kadra je neizostavan dio adekvatnog odgovora tom izazovu.

“Ova profesija je nastala iz potrebe organizacija iz javnog i privatnog sektora da saniraju štete nastale zbog nepostojanja efektivnih mjera i alata za upravljanje etikom i neusklađenostima i nastojanja da preveniraju buduće štetne posljedice. Možemo reći da su veliki skandali u kompanijama kao što su Enron, Siemens, Volkswagen i druge, doveo do rađanja ove profesije. Donoseći program etike i usklađenosti te uspostavljanjem funkcije Službenika za etiku i usklađenost odgovorne za upravljanje i implementaciju programa, kompanije sada nastoje da se zaštite od budućih reputacijskih i finansijskih rizika”, rekao je Bojan Bajić, direktor Net Consultinga i Akademije poslovne etike i usklađenosti.

Zamjenik ambasadora Bugarske R. u BiH, g. Aljoša Nedelčev istakao je da Bugarska vlada i ambasada podržavaju evropski put Bosne i Hercegovine i u okviru toga jačanje ekonomije i privlačenje stranih investicija. Naveo je da će ova nova profesija, profesija budućnosti, doprinijeti ovim ciljevima.

Dekan Ekonomskog fakulteta Pale, g. Ljubiša Vladušić pozdravio je ovu inicijativu i rekao da kroz ekonomsku i poslovnu etiku vraćamo jedan dio tradicionalnih vrijednosti. Naveo je da će učešće svršenih studenata Fakulteta u Akademiji biti dobro koliko za studente, toliko i za nastavno osoblje, jer se planira da studenti stečeno znanje dalje prenose. Takođe, potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti razvoja poslovne etike i usklađenosti u javnom i privatnom sektoru u BiH između Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Net Consulting d.o.o.

BECA je intenzivna dvomjesečna edukacija koja će biti organizirana u aprilu i maju 2016., a nudi interaktivni pristup u obuci, čime garantuje praktično i primjenjivo znanje polaznicima. Predavači su iskusni eksperti u oblasti menadžmenta poslovne etike i usklađenosti, poput Davida E. Freela, predavača na prestižnom Max Fisher College of Business iz SAD-a, ali i eminentni domaći i međunarodni univerzitetski profesori, uspješni privrednici i rukovodioci koji svoje poslovanje štite sistemima poslovne etike i usklađenosti.

Net Consulting i Ambasada Bugarske ranije su potpisali sporazum o stipendiranju 10 mladih visokoobrazovanih osoba za učešće na Akademiji. Projekat, koji će biti realizovan u saradnji sa visokoškolskim ustanovama i zavodima za zapošljavanje, ima za cilj promociju ove profesije koja je u BiH slabo zastupljena ali vrlo perspektivna, kao i podršku diplomcima da svoje karijere grade kao profesionalci u ovoj oblasti.

Promociji Akademije je prisustvovao veliki broj zainteresovanih, primarno studenata Ekonomskog fakulteta koji su ovo prepoznali kao mogućnost nadogradnje vlastitog obrazovanja.

Ekonomski fakultet Pale

 

Meni

Početna
I ciklus studija
II ciklus studija
III ciklus studija
Aktivnosti
Asocijacije
Fakultet

Online:

Imamo 70 gostiju na mreži


..........