Skip to content
Vi ste ovdje: Početna Aktivnosti Međunarodna saradnja Tempus IV
Tempus IV Štampa El. pošta

 

  • Međunarodna saradnja najvažnija je poluga u ostvarenju vizije razvoja Ekonomskog fakulteta kao jedinstvene i međunarodno priznate institucije u Regiji. Prema tome Fakultet treba da svim snagama teži ka ostvarenju učešća u Tempus i FP7 projektima
  • Tempus projekat utemeljen je 1990. godine i trenutno se nalazi u četvrtoj fazi koja je počela 2008. godine. Postoje tri (3) vrste projekata: individualni (ne postoje od 2007.), strukturne mjere (SM) i zajednički projekti (Joint project). Ukupan budžet za prijave u četvrtoj fazi bio je 51 milion eura, od kojih su JEP projekti mogli dobiti između pola i 1.5 milijun eura. Odobreni projekti počeli su s radom 15.01. 2009. Tempusom upravlja Evropska komisija putem Odjeljenja za obrazovanje i kulturu, proširenje i podršku. Finansira se sa tri pomoćna vanjska instrumenta Evropske komisije.
  • Na polju TEMPUS IV programa, napravljen je prvi korak. Ekonomski fakultet u Istočnom Sarajevu stupio je u kontakt sa potencijalnim partnerom iz Belgije, sa kojim je zajednički podnio aplikaciju za TEMPUS IV PROJECT FOR THE BALKAN REGION na temu: Public administration and macromanagement.
  • Na projektu, ukoliko bude odobren od strane EU, radiće partneri iz: Belgije, Holandije, Nemačke, BiH, Bugarske, Makedonije, Kosova (rezolucija 1244). Partneri iz BiH su Ekonomski fakultet u Istočnom Sarajevu i Ekonomski fakultet u Zenici.
  • Ovim projektom se teži ostvariti jačanje i unapređenje međuuniverzitetske saradnje, obezbjeđivanje efikasnije primjene bolonjskog procesa, uspješna akreditacija fakulteta regiona, organizacija razmjene profesorskog kadra i studenata, kao i organizovanje zajedničkog master kursa sa partnerima iz EU. Projekat bi trajao tri godine.
Poslednje ažurirano petak, 05 jun 2020 09:50